Klasyczna włoska Tiramisu: przepis na pyszny i popularny włoski deser
Tiramisu to jedno z najbardziej znanych i lubianych włoskich dań, które stało się znakiem rozpoznawczym kuchni włoskiej na całym świecie. Tiramisu to połączenie kremowego serka mascarpone z kawą i biszkoptami zanurzonymi w likierze. To idealne danie na specjalne okazje i romantyczne wieczory. W tym artykule przedstawimy klasyczny przepis na tiramisu krok po kroku.
Składniki:
– 6 żółtek jaj
– 150 g cukru
– 500 g sera mascarpone
– 700 ml śmietany kremówki
– 2 łyżki likieru Amaretto
– 300 ml mocnej kawy
– 20 biszkoptów Savoiardi
– kakao do posypania
Krok 1: Przygotuj krem
Najpierw należy oddzielić żółtka od białek jaj, umieścić żółtka w misce i dodać cukier. Następnie należy utrzeć żółtka z cukrem do białości i gęstości. Do masy należy dodać ser mascarpone i wymieszać, aby uzyskać jednolity krem.
Krok 2: Umyj kremówkę
Następnie należy umyć kremówkę, wlać ją do miski i ubić na sztywno. Ubijając śmietanę, warto pamiętać, że powinna być dobrze schłodzona, a miska, w której ją ubijamy powinna być również schłodzona.
Krok 3: Dodaj krem do śmietany
Kiedy śmietana jest ubita, należy ostrożnie dodać do niej krem z mascarpone i dokładnie wymieszać. Następnie dodać likier Amaretto i ponownie wymieszać.
Krok 4: Przygotuj formę
Do przygotowania tiramisu potrzebna jest duża prostokątna forma. W naczyniu warto ułożyć papier do pieczenia. W misce należy wlać mocną kawę i ostudzić ją, można dodać do niej trochę likieru.
Krok 5: Zanurz biszkopty w kawie
Każdy biszkopt należy zanurzyć w kawie z likierem na kilka sekund, a następnie ułożyć w formie.
Krok 6: Wlej krem na biszkopty
Kiedy całe dno formy jest pokryte biszkoptami, wlewamy na nie połowę kremu, a następnie dodajemy kolejny warstwę biszkoptów i zanurzamy je w kawie. Na to nakładamy drugą warstwę kremu.
Krok 7: Posyp kakao
Ostatnim krokiem jest odpowiednie udekorowanie tiramisu. Na wierzch należy posypać kakao, można również użyć gałki muszkatołowej lub mielonej kawy.
Podsumowanie:
Tiramisu to prosty, ale pyszny włoski deser, który pokochali ludzie na całym świecie. Kluczowym elementem jest przygotowanie kremu, który powinien być kremowy i łatwy w rozprowadzeniu. Podczas przygotowywania tiramisu należy też pamiętać o schładzaniu składników, co pozwoli uzyskać idealną konsystencję. Teraz już wiesz, jak przygotować klasyczne tiramisu – smacznego!