Przepis na domową szarlotkę z rabarbarem i cynamonem

Kuchnia

Aromatyczna szarlotka z rabarbarem i cynamonem – przepis

Szarlotka to chyba jeden z najbardziej popularnych i uwielbianych przez nas Polaków deserów. Tradycyjnie przygotowujemy ją z jabłkami, ale warto czasem zafundować sobie odrobinę zmiany i zrobić szarlotkę z rabarbarem i cynamonem. Dzięki temu deser nabierze nieco wytrawnego, orzeźwiającego smaku. Oto sprawdzony przepis na wspaniałą szarlotkę z rabarbarem i cynamonem.

1. Składniki

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:
– 200 g mąki pszennej
– 125 g zimnego masła
– 1 żółtko
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka zimnej wody

Do przygotowania farszu potrzebujemy:
– 400 g rabarbaru
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
– 3 łyżki cukru

1. Przygotowanie ciasta

Wszystkie składniki na ciasto należy dokładnie wymieszać, formując z nich kulkę i włożyć do lodówki na około 30 minut.

1. Przygotowanie farszu

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie kawałki. Gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Do gotującego się rabarbaru dodać miód, cukier i cynamon. Gdy rabarbar się rozpadnie, wsypać skrobię i gotować jeszcze przez chwilę, delikatnie mieszając.

1. Składanie

Na dnie naczynia żaroodpornego rozłożyć upieczone wcześniej ciasto. Jeśli ciasto jest za twardy, można je rozgrzać w rękach, aby było bardziej elastyczne. Wierzch ciasta posmarować odrobiną mleka. Na to wyłożyć przygotowane wcześniej rabarbarowe nadzienie. Na końcu uformować z pozostałego ciasta kratkę i nakryć nią szarlotkę.

1. Pieczenie

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Szarlotkę pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia.

Podsumowanie

Szarlotka z rabarbarem i cynamonem to idealne połączenie słodyczy i wytrawności. Przygotowanie szarlotki z tą wariacją z pewnością zaskoczy znajomych i rodzinę. Oto przepis, który jest warty wypróbowania, pozwoli odmienić tradycyjny deser w prosty i kreatywny sposób.