Szybkie i zdrowe przepisy na mini roladki z warzyw

Kuchnia

Szybkie i zdrowe przepisy na mini roladki z warzyw

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy tryb życia oraz odpowiednie odżywianie. Warzywa są nie tylko bogate w witaminy i minerały, ale także niskokaloryczne, co czyni je idealnym składnikiem zdrowej diety. Jeśli szukasz pomysłu na szybki i smaczny posiłek, warto spróbować przepisów na mini roladki z warzyw. Są one nie tylko pyszne, ale także łatwe do przygotowania.

  1. Roladki z cukinii i serem feta

Pierwszym przepisem, który warto wypróbować, są roladki z cukinii i serem feta. Aby je przygotować, potrzebujesz jednej średniej cukinii, 100g sera feta, 1 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbka czosnku, soku z połowy cytryny oraz świeżych ziół (np. bazylii i oregano). Cukinię kroimy wzdłuż na bardzo cienkie plastry, a następnie smarujemy je oliwą z oliwek i grillujemy z obu stron. Po ostudzeniu na plasterku każdej cukinii układamy po kawałku sera feta, posypujemy posiekanymi ziołami oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie rolujemy cukinię w formie mini roladek. Podajemy na zimno lub po lekkim podgrzaniu.

  1. Roladki z bakłażana i hummusem

Kolejnym pomysłem na mini roladki są te z bakłażana i hummusem. Będziesz potrzebować jednego średniego bakłażana, 100g hummusu, 1 łyżki oliwy z oliwek, świeżego soku z połowy cytryny oraz przypraw (np. soli, pieprzu i cynamonu). Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry, a następnie smarujemy je olejem i grillujemy z obu stron. Po ostudzeniu na plasterku każdego bakłażana nakładamy hummus i delikatnie zwijamy w formie roladki. Można je podać na zimno lub w formie przekąski podgrzewając je przez kilka minut w piekarniku.

  1. Roladki z marchewki i awokado

Kolejny przepis to mini roladki z marchewki i awokado. Składniki, które będą potrzebne, to dwie marchewki, jedno dojrzałe awokado, sok z jednej cytryny, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz przyprawy (np. sól i pieprz do smaku, opcjonalnie curry). Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Awokado kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Na każdej marchewce kładziemy plasterek awokado, a następnie zwijamy w roladkę. Podajemy z sosem jogurtowym przygotowanym z jogurtu naturalnego i wybranych przypraw.

  1. Roladki z papryki i tuńczykiem

Kolejny przepis to roladki z papryki i tuńczykiem. Potrzebne będą dwie czerwone papryki, puszka tuńczyka w sosie własnym, 1 mała cebula, 2-3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz przyprawy (np. sól, pieprz, papryka wędzona do smaku). Papryki kroimy na długie plastry, a tuńczyka odsączamy i mieszamy z pokrojoną drobno cebulą, majonezem, jogurtem i przyprawami. Na każdym kawałku papryki kładziemy łyżkę farszu z tuńczyka i zwijamy w mini roladki. Podajemy na zimno.

  1. Roladki z ogórka i łososia

Kolejnym przepisem są roladki z ogórka i łososia. Będziesz potrzebować jednego średniego ogórka, 100g wędzonego łososia, 2 łyżek śmietany (opcjonalnie mascarpone), sok z ćwiartki cytryny oraz przypraw (np. sól, pieprz, koperek do smaku). Ogórka obieramy i kroimy wzdłuż na długie plastry. Wędzonego łososia kroimy na cienkie paski. Na każdym plastry ogórka układamy plasterki łososia, smarujemy śmietaną (lub mascarpone) i skrapiamy sokiem z cytryny. Zwijamy w formie roladki i podajemy na zimno.

  1. Roladki z pieczarkami i serem pleśniowym

Kolejnym pomysłem są roladki z pieczarkami i serem pleśniowym. Potrzebować będziesz około 10-12 średnich pieczarek, 100g sera pleśniowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę soku z cytryny oraz świeżych ziół (np. tymianku i rozmarynu). Pieczarki kroimy na plastry, a następnie smażymy na oliwie z oliwek. Po ostudzeniu na jednym plastry pieczarki układamy kawałek sera pleśniowego, posypujemy świeżymi ziołami oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Zwijamy w formie roladki i podajemy na zimno lub po lekkim podgrzaniu.

  1. Szybki przepis na warzywną roladkę

Jeśli poszukujesz jeszcze prostszego przepisu na warzywną roladkę, możesz skorzystać z dowolnych składników, które akurat masz w swojej kuchni. Wystarczy, że pokroisz warzywa (np. ogórki, marchewki, papryki) w długie, cienkie plastry, a następnie dodasz ulubiony ser (np. kremowy serek topiony) i delikatnie zwijasz w formie mini roladki. Tak przygotowane roladki możesz podać na zimno lub ogrzać przez kilka minut w piekarniku.

Wszystkie powyższe przepisy na mini roladki z warzyw są nie tylko zdrowe i pełne wartości odżywczych, ale też na pewno zachwycą Twoje podniebienie. Dodatkowo, są łatwe do przygotowania i mogą stanowić doskonałą przekąskę na przyjęciach, spotkaniach towarzyskich lub jako dodatek do zimowych dań głównych. Przepisy można też dowolnie modyfikować, dodając lub zmieniając składniki, w zależności od swoich indywidualnych preferencji smakowych. Smacznego!