W dzisiejszych czasach, kiedy jedzenie na wynos czy w restauracjach stało się popularne, warto czasem odświeżyć swoje umiejętności kulinarno-gastronomiczne i zrobić coś samemu w domu. Jednym z prostych i smacznych pomysłów na szybki posiłek, który może być jednocześnie wykwintny, są domowe naleśniki. Ich przygotowanie nie wymaga wielkiej sztuki, a przy okazji możemy postawić na różnorodne nadzienia, które będą dla nas i naszych innych jedzenie bardzo wyróżniające się smakiem. W tym artykule przedstawiamy przepis na wspaniałe domowe naleśniki z różnymi nadzieniami.
1. Przepis na ciasto do naleśników
Przystępując do przygotowania naleśników, musimy zacząć od samego podstawy – od przygotowania ciasta, które będzie naszym fundamentem do dalszych działań kulinarnych. Aby przygotować ciasto, potrzebujemy:
• 1 szklanki mleka,
• 1 szklanki mąki pszennej,
• 2 jajka,
• szczypty soli.
Wszystkie składniki mieszamy razem, najlepiej w misce, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie odstawiamy ją na około 20 minut, aby mogła odpocząć i nasycić się aromatami.
1. Domowe naleśniki – różnorodne nadzienia
Przepis na ciasto do naleśników już mamy, więc teraz pora pomyśleć o nadzieniach. Najprostszy sposób na uzyskanie urozmaiconych naleśników to zaproponowanie różnorodnych nadzień. Oto kilka wariantów, które na pewno przypadną Wam do gustu:
• nadzienie szpinakowe – szpinak mrożony, podsmażony na patelni oraz dodany do serka śmietankowego i obranego czosnku,
• nadzienie serowe – twaróg z cukrem, wanilią i żółtkami jaj wymieszany na gładką masę,
• nadzienie owocowe – kawałki ulubionego owocu wraz z bitą śmietaną i cukrem.
• nadzienie z kurczaka – kawałki gotowanego mięsa zorientowane z warzywami (papryka, cebula) wraz z dodatkiem frytków lub ryżu.
1. Jak usmażyć naleśniki?
Ciasto już mamy, nadzienie już wybrane – teraz czas na samą akcję. Przykładamy do patelni wyłożonej olejem lub smażeniem – wystarczy lekko zwilżyć wacik w oleju i przetrzeć nim patelnię. Następnie wlewamy porcję ciasta na patelnię – naleśnik powinien mieć średnicę około 20-25 centymetrów. Smażymy na złoty kolor z obu stron, po czym przełożymy na talerz.
1. Jak złożyć naleśnik?
Gotowy naleśnik układamy na talerzu, a na środek nakładamy wybrane przez nas nadzienie – im bardziej urozmaicone, tym lepiej. Następnie zlewamy jego brzegi, tworząc kopertę, którą można przypiąć wykałaczką lub coś w ten deseń.
1. Podsumowanie
Naleśniki – czy warto je robić w domu? Chociaż w dzisiejszych czasach jest to całkowicie opcjonalne, to jednak warto pamiętać, że domowe naleśniki z pewnością są lepsze niż te, które można znaleźć w fast-foodzie czy w knajpie. Ich przygotowanie nie jest trudne, a można w ten sposób postawić na różnorodne nadzienia i smaki. Od dziś już wiesz, jak zrobić domowe naleśniki z różnymi nadzieniami – spróbuj sam!