Jak zrobić pyszne domowe szparagi w szynce

Kuchnia

Pyszne domowe szparagi w szynce

Szparagi to wiosenne warzywo, które znakomicie komponuje się z różnymi smakami i potrawami. Jednym z takich połączeń są szparagi w szynce. To danie proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i efektowne.

Składniki

– 500 g szparagów
– 8 plastrów wędzonej szynki
– 1/2 szklanki mąki
– 1 jajko
– 1/2 szklanki mleka
– sól i pieprz
– olej do smażenia

Świeże szparagi

Najlepsze szparagi do przygotowania dania będą te, które są świeże i jędrne. Przedgotowanie ich polega na umyciu i odcięciu końców, które są zbyt twarde i niejadalne. Długość szparagów również jest ważna – w tym daniu powinny być równe, co ułatwi późniejsze smażenie.

Panierowanie

Szparagi wkładamy do miski z wodą i dodajemy trochę soli. Łączymy mąkę z jajkiem i mlekiem, mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Plastry szynki kładziemy na desce, a na każdym z nich układamy po 2-3 szparagów. Następnie zawiązujemy i obtaczamy w panierce. Gotowe szparagi kładziemy na talerzu, pozwalając panierce osiągnąć konsystencję.

Smażenie

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy panierowane szparagi. Smażymy na złoty kolor, obracając je regularnie, aby równomiernie się usmażyły. Gotowe szparagi w szynce kładziemy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podanie

Gotowe szparagi w szynce można podawać jako przystawkę lub danie główne. Są tak aromatyczne i smaczne, że z pewnością przypadną do gustu wielu smakoszom. Danie można dodać do zupy kremowej lub podać ze świeżymi warzywami.

Podsumowanie

Domowe szparagi w szynce to proste i smaczne danie, które idealnie sprawdzi się wiosną. Świeże szparagi panierowane i usmażone w oliwie, z dodatkiem aromatycznej szynki, to wyjątkowe połączenie smaku i aromatu. Dzięki łatwości przygotowania, każdy może cieszyć się tym potrawą w domu.