Jak zrobić smaczne domowe placki z cukinii

Kuchnia

Placki z cukinii to świetna alternatywa dla osób, które chcą zjeść coś pysznego i zarazem zdrowego. Istnieje wiele sposobów na to, aby przygotować takie placki. W tym artykule przedstawimy przepis na proste i smaczne placki z cukinii oraz kilka wskazówek na temat tego, jak możesz je ulepszyc.

1. Wybór odpowiedniej cukinii

Wybór odpowiedniej cukinii jest kluczowy, jeśli chcesz uzyskać smaczne placki. Powinieneś wybierać świeże i zdrowe cukinie, które nie są zbyt duże ani zbyt małe. Ten warzywny składnik powinien być również twardy i jędrny. Cukinia nie powinna być zbyt miękka ani zbyt twarda, aby uzyskać idealną konsystencję placków.

1. Przygotowanie cukinii

Aby uzyskać dobrze przygotowane placki z cukinii, musisz dokładnie przygotować cukinie. Należy je umyć, obrać i pokroić na cienkie plastry. Po pokrojeniu cukinii, należy ją osolić i zostawić na kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru wody.

1. Przepis na placki z cukinii

Składniki:
– 2 średniej wielkości cukinie
– 1 cebula
– 1 jajko
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1/4 szklanki tartego parmezanu
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
– olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Obrane i pokrojone cukinie należy posolić i zostawić na kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru wody.

1. Pokrojoną cebulę należy drobno posiekać i dodać do cukinii. Następnie dodać jajko, mąkę pszeniczną, tartą parmezanu oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać.

1. Na patelni rozgrzać olej i nakładać po łyżce masy cukinii.

1. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

1. Smażone placki wyjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku.

1. Ulepszanie przepisu

Jeśli chcesz ulepszyć przepis na placki z cukinii, możesz dodać do masy inne warzywa, takie jak paprykę, marchew, czy pieczarki. Możesz również dodać do masy czosnek, świeżą bazylię czy oregano, aby nadać plackom jeszcze więcej smaku.

1. Podanie placków z cukinii

Placki z cukinii sprawdzą się jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw. Możesz podać je z kwaśną śmietaną, sosem jogurtowo-czosnkowym, czy sosem pomidorowym. W zależności od upodobań, możesz podawać placki z cukinii w różny sposób – na zimno lub na ciepło.

Podsumowanie

Placki z cukinii to pyszne, proste i zdrowe danie, które możesz przygotować w domu. Przepis, który zaprezentowaliśmy jest łatwy do wykonania i wymaga tylko kilku składników. Jeśli chcesz ulepszyć ten przepis, dodaj swoje ulubione warzywa i przyprawy. Gotowe placki z cukinii możesz podawać na ciepło lub zimno, jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw.