Przepis na aromatyczną zupę krem z brokułów z dodatkiem sera
Zupa kremowa z brokułów to świetna propozycja na ciepły i sycący posiłek. Jej kremowa konsystencja i delikatny smak sprawiają, że jest lubiana przez wszystkich. Dziś przedstawiamy przepis na aromatyczną zupę krem z brokułów z dodatkiem sera, który zachwyci Twoje podniebienie. Spróbuj go samodzielnie przygotować i ciesz się smakiem i zapachem świeżych warzyw.
I. Składniki potrzebne do przygotowania zupy krem z brokułów z dodatkiem sera:
- 500 gramów świeżych brokułów
- 1 duży por
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100 gramów sera żółtego
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
II. Przygotowanie składników
Zaczynamy od dokładnego umycia i pokrojenia brokułów. Ważne jest, aby wybrać świeże, jędrne i zielone różyczki. Następnie obieramy i kroimy w plastry pora. Czosnek drobno siekamy. Ser żółty trzemy na tarce o drobnych oczkach.
III. Smażenie i gotowanie warzyw
Na rozgrzanym maśle podsmażamy por i czosnek przez kilka minut, aż staną się miękkie. Następnie dodajemy brokuły i smażymy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem.
IV. Dodawanie bulionu i gotowanie zupy
Do smażonych warzyw dodajemy bulion warzywny i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż brokuły staną się miękkie. W międzyczasie można przygotować grzanki – kromki chleba pieczemy w piekarniku lub na patelni do zarumienienia.
V. Mieszanie i blendowanie zupy
Po upływie 20 minut, zdejmujemy zupę z ognia i pozostawiamy do ostudzenia przez kilka minut. Następnie zupę blendujemy na gładką masę za pomocą blendera ręcznego lub w tradycyjnej blenderze. Dodajemy śmietanę kremówkę i blendujemy jeszcze raz, aż masa stanie się kremowa i jednolita.
VI. Dodawanie sera i końcowa obróbka zupy
Do kremowej masy dodajemy starty ser żółty i mieszamy aż do rozpuszczenia. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę bulionu lub wody. Gotową zupę podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
VII. Podawanie i dekorowanie zupy
Zupę krem z brokułów z dodatkiem sera podajemy gorącą, najlepiej w miseczkach. Można ją udekorować świeżym koperkiem, startym serem lub prażonymi migdałami. Podawać można również z chrupiącymi grzankami.
To przepis na aromatyczną zupę krem z brokułów z dodatkiem sera, który z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Delikatna konsystencja i wyjątkowy smak tego dania sprawią, że będzie ono doskonałe na obiad lub kolację. Spróbuj go samodzielnie przygotować i delektuj się pysznym smakiem warzyw i sera. Smacznego!