Domowe falafele z kolendrą i cytryną to pyszny i zdrowy posiłek, który możemy łatwo przygotować samodzielnie w domu. Falafele, czyli kuleczki z duszonego i zmielonego cieciorki, są popularne w kuchni bliskowschodniej i idealnie nadają się jako danie główne lub przekąska. Dodatek świeżej kolendry i soku z cytryny dodaje im nie tylko aromatu, ale również świeżości. Poniżej przedstawiam szybkie przepisy na domowe falafele z dodatkiem kolendry i cytryny.
- Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej cieciorki
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej kolendry (posiekanej)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonego kolendru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- Przygotowanie:
- W blenderze lub robotem kuchennym zmiel ciecierzycę na gładką masę.
- Dodaj posiekanej cebuli, czosnku i kolendry oraz sok z cytryny.
- Dopraw do smaku kuminem, mielonym kolendrem, solą i pieprzem.
- Dodaj mąkę czerwonej soczewicy i ponownie wszystko dokładnie zmiksuj.
- Gdy masa będzie miała odpowiednią konsystencję, wyłóż ją na talerz i włóż do lodówki na 30 minut, aby lekko stężała.
- Formowanie falafeli:
- Po schłodzeniu, formuj z masy falafele w kształcie niewielkich kul.
- Jeśli masa jest zbyt lepka, posyp ją odrobiną mąki.
- Przełóż falafele na talerz, przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki na około 1 godzinę.