Jak zrobić aromatyczną zupę krem z kalafiora i kurkuma

Kuchnia

Kalafior i kurkuma to doskonałe składniki dla kremowej zupy, która będzie aromatyczna, zdrowa i odżywcza. Warto zastosować je w kuchni, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy potrzebujemy więcej ciepła i energetyzmu.

Składniki:
– 1 duża główka kalafiora
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 cm kawałek imbiru
– 1-2 łyżeczki kurkumy
– 1-2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 litr bulionu warzywnego
– 1 szklanka mleka kokosowego
– sól, pieprz do smaku

1. Przygotowanie warzyw
Kalafiora należy podzielić na różyczki, a cebulę i czosnek posiekać drobno. Imbir należy obrać i posiekać na małe kawałki.

1. Podsmażenie
Wokół 2 łyżek oliwy z oliwek należy podgrzać na patelni cebulę, czosnek i imbir, na złoto, aż staną się aromatyczne.

1. Gotowanie kalafiora
Dodaj do patelni różyczki kalafiora i zalej je bulionem warzywnym. Dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż kalafior będzie miękki.

1. Dodanie kurkumy
Dodaj kurkumę do zupy i dokładnie zmieszaj wszystkie składniki. Kurkuma nadaje zupie nie tylko pięknego koloru, ale również wspaniały aromat i smak. Można dodać więcej kurkumy, jeśli chce się uzyskać intensywniejszy kolor zupy.

1. Blendowanie
Kiedy kalafior jest miękki, przy pomocy blendera zmiksuj go na gładki krem. Dodaj mleko kokosowe i ponownie wymieszaj.

1. Doprawienie
Przypraw zupę solą i pieprzem do smaku. Zupę krem można podawać na gorąco, posypaną kiełkami fasoli lub groszku. Można dodać również świeżą natkę pietruszki, która jest bogata w witaminy i minerały.

Podsumowanie:
Kremowa zupa z kalafiora i kurkumy to idealna potrawa dla każdego, kto chce zdrowo i smacznie zjeść. Włókna i składniki odżywcze z kalafiora oraz właściwości kurkumy działają na nasz organizm pozytywnie. Można ją podawać na gorąco lub chłodno, jako jedno danie lub jako dodatek do obiadu. Zupa ta z pewnością dostarczy nam energii na cały dzień!