Jak zrobić idealne pieczone ziemniaki

Kuchnia

Piecząc ziemniaki, nie zawsze udaje się je uzyskać w pełni chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie miękkie i puszyste w środku. W tym artykule podpowiemy, jakich błędów unikać i jakie triki zastosować, aby uzyskać idealne pieczone ziemniaki.

1. Wybór odpowiednich ziemniaków

Nie wszystkie ziemniaki nadają się do pieczenia. Najlepsze są te, które mają miękką skórkę i nie są zbyt mączyste. Najlepiej wybrać odmiany, które są rekomendowane właśnie do pieczenia, takie jak np. Russet lub Sweet Potato. Ważne jest także, aby wybrać ziemniaki o podobnej wielkości, aby równomiernie się upiekły.

1. Przygotowanie ziemniaków do pieczenia

Przed pieczeniem ziemniaki należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie można obrać je ze skórki, lub zostawić ją na wierzchu, co dodatkowo zwiększy ich chrupkość. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ziemniaków w równe kawałki, dzięki temu będą się piekły w jednakowy sposób.

1. Triki na kruchą skórkę

Aby uzyskać kruchą skórkę, należy zastosować kilka trików. Po pierwsze, można zanurzyć pokrojone ziemniaki w zimnej wodzie na około 30 minut, co zwiększy ilość skrobi na skórce, a ta stanie się bardziej krucha. Po drugie, warto posmarować ziemniaki oliwą i oprószyć solą. Oliwa nie tylko dodaje smaku, ale także pomaga skórze ziemniaka stać się chrupiąca.

1. Pieczenie ziemniaków

Najlepiej piec ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy przez około 30-40 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie w środku, a skórka będzie chrupiąca. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków ziemniaków i indywidualnych preferencji.

1. Dodatki do pieczonych ziemniaków

Idealnie upieczone ziemniaki mogą być podawane samodzielnie, jako przekąska lub jako dodatek do różnych dań. Wspaniale smakują w towarzystwie grillowanego mięsa lub duszonej warzyw. Dodając do pieczonych ziemniaków ulubione zioła, takie jak rozmaryn czy tymianek, zyskają one dodatkowy, wyjątkowy smak.

Podsumowanie:

Aby uzyskać idealnie pieczone ziemniaki, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych kroków: wybór odpowiednich ziemniaków, ich przygotowanie, stosowanie trików na kruchą skórkę, właściwe pieczenie oraz dobór odpowiednich dodatków. Dzięki tym poradom z pewnością uda się uzyskać chrupiące i aromatyczne pieczone ziemniaki, które będą smakowały każdemu.