Jak zrobić smakowite domowe muffinki z czekoladą i malinami

Kuchnia

PlanetyNow stworzył odpowiedni artykuł na podstawie Twojego zapytania.

Smakowite domowe muffinki z czekoladą i malinami

Wielbicielki i wielbiciele wypieków na pewno zgodzą się ze mną, że jednym z najcudowniejszych zapachów rozchodzących się w ciepłych pomieszczeniach jest wonność świeżo upieczonych muffinek. W dodatku, czekolada i maliny to bez cienia wątpliwości jedne z najsmaczniejszych składników, które można dodać do tych pysznych wypieków. Gotowy na naukę, jak zrobić w domu pyszne, mięciutkie muffiny z czekoladą i malinami? Oto przepis:

Składniki

– 300g mąki pszennej
– 1,5 łyżki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/4 łyżeczki soli
– 2 jajka
– 120g brązowego cukru
– 240 ml mleka
– 120g masła
– 1 łyżka cukru wanilinowego
– 150g gorzkiej czekolady (posiekanej)
– 125g malin
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego

1. Przygotowanie formy

Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta, należy przygotować formy do muffinek. Przynajmniej 6 z nich umieścić na blasze.

1. Mieszanie składników

W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W mniejszej misce, roztrzep jajka z cukrem i cukrem wanilinowym do otrzymania jednolitej masy. Masło rozpuszczając w garnku na małym ogniu, dodać mleko i delikatnie mieszając połączyć ze sobą.
Następnie, połączyć mieszankę jajeczną, mleczną oraz składniki suche ze sobą, mieszając co jakiś czas aż do osiągnięcia równomiernego połączenia składników.

1. Wymieszanie czekolady oraz malin

Gorzka czekolada i maliny to dwie chętne na współpracę niesamowite smaki, wprowadzające do domowych muffinek nutę słodyczy, delikatności i wyrafinowania. Warto jednak zadbać, aby składniki te były przygotowane w odpowiedni sposób, aby nie pogorszyć jakości wypieku. Gorzką czekoladę poszatkować nożem na małe kawałki, a maliny delikatnie wymieszać z łyżeczką oleju rzepakowego.

1. Dodanie składników

Olejek rzeczywiście może być nieocenionym przyjacielem w kuchni, a w przypadku malin pozwala na to, by owoce nie utraciły swej struktury. Mieszając delikatnie, dodać maliny i czekoladę do ciasta i przemieszać aż do równomiernego połączenia.

1. Pieczenie i podanie

Napełnić każdą formę ciastem do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza, lub do czasu, gdy górna warstwa muffinek uzyska złocisty kolor. Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia przez co najmniej 5 minut, a następnie serwować na gorąco lub na zimno, dekorując wierzch dodatkowymi malinami lub posypując cukrem pudrem.

Podsumowanie

Smakowite domowe muffiny z czekoladą i malinami to jedno z bardziej zachwycających doznań dla podniebienia. Wraz z powyższym przepisem, ten dzień staje się jeszcze lepszy. Dodanie malin oraz gorzkiej czekolady tworzy połączenie smaków, które podbiją niejedno serce. Próbojemy?