Przepis na aromatyczne risotto z suszonymi pomidorami i szparagami

Kuchnia

RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPARAGAMI – AROMATYCZNA KOMPOZYCJA SMAKÓW

Wszyscy wiemy, że klasyczne włoskie danie – risotto – jest pyszne i łatwe do przygotowania. Można je z powodzeniem podać na obiad, czy lekki lunch. Jednak, aby uzyskać wyjątkowy smak, można dodać do niego różne składniki. Jednym z nich są suszone pomidory i szparagi. W ich wyjątkowej kompozycji smakowej tkwi sekret przepisu na aromatyczne risotto.

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA:

– 1 szklanka ryżu Arborio
– 500 ml bulionu warzywnego
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 szklanki białego wina
– 1/2 szklanki startego parmezanu
– 5-6 suszonych pomidorów
– 10-12 szparagów
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– Sól i pieprz do smaku

JAK PRZYGOTOWAĆ SMAKOWITE RISOTTO?

1. Przygotuj bulion warzywny i połącz go z wodą w stosunku 1:3. Gotuj go na małym ogniu.
2. Pokrój cebulę w drobną kostkę i smaż na oliwie z oliwek do momentu, aż stanie się szklista.
3. Dodaj pokrojony w kostkę czosnek i smaż przez minutę.
4. Dodaj ryż do patelni i smaż go przez kilka minut, mieszając.
5. Wylej wino i gotuj, aż wchłonie się w ryż.
6. Zgarnij pokrojone w kostkę szparagi oraz suszone pomidory. Mieszaj, aż się zeszkli.
7. Dodaj bulion stopniowo, mieszając ryż, aż stanie się kremowy. Dodawaj go po łyżce co kilka minut, i gotuj na małym ogniu około 20 minut.
8. Dodaj starty parmezan i wymieszaj, aż się rozpuści.
9. Posól i dopraw do smaku pieprzem.

PRZYGOTUJ AROMATYCZNE RISOTTO – RADA DLA SMAKOSZY

– Przygotowując risotto pamiętaj, aby dodać bulion stopniowo po łyżce. Dzięki temu ryż spowoduje wchłonięcie go i stanie się kremowy.
– Możesz zastosować inny rodzaj pomidorów, lub dodać do risotto inne warzywa, np. cukinię, pieczarki, paprykę czy pomidory suszone w oleju.
– Do risotto zawsze można dodać odrobinę masła, aby nadać mu jeszcze więcej kremowej konsystencji.

AROMATYCZNE RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPARAGAMI – DLA LUBIĄCYCH EKSPERYMENTOWAĆ

Risotto z suszonymi pomidorami i szparagami to danie skomponowane z wielu smaków. Połączenie intensywnych pomidorów z delikatnymi szparagami oraz struktura ryżu, tworzy łagodną, ale ostry smak, który spodoba się każdemu smakoszowi. Ten prosty przepis to fantastyczna propozycja dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego w swojej kuchni. Do dzieła!