Jak zrobić smakowite domowe naleśniki z kurczakiem i warzywami

Kuchnia

Kulinarne arcydzieło: Naleśniki z kurczakiem i warzywami

Naleśniki to wszechstronne danie, które można zjeść na słodko lub na słono. W przypadku naszego przepisu, postawimy na wersję słoną z kurczakiem i warzywami. To połączenie smaku mięsa z warzywami stworzy niezapomniane doznania kulinarne dla podniebienia.

1. Składniki
Do przygotowania smakowitych domowych naleśników z kurczakiem i warzywami potrzebujemy:
– kurczaka (1 pierś)
– cebulę (1 sztuka)
– paprykę (1 sztuka)
– marchewkę (1 sztuka)
– cukinię (1 sztuka)
– ząbek czosnku (1 sztuka)
– jajka (2 sztuki)
– mąkę pszenną (1 szklanka)
– mleko (1 szklanka)
– sól (do smaku)
– pieprz (do smaku)
– olej do smażenia

1. Przygotowanie farszu
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z olejem do smażenia. Smażymy aż się zrumieni i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dorzucamy marchewkę i cukinię pokrojoną w kostkę. Na końcu dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę. Smażymy, aż warzywa zmiękną.

1. Przygotowanie ciasta naleśnikowego
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka i mleko. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką, aż powstanie jednolita masa bez grudek. Doprawiamy solą i pieprzem.

1. Smażenie naleśników
Smażymy na patelni naleśniki po jednym opadnięciu ciasta na patelnię. Najlepiej smażyć na dość dużej patelni, aby naleśniki miały odpowiedni rozmiar. Smażymy po jednej stronie, aż się zrumienią, a następnie przewracamy i smażymy drugą stronę.

1. Serwowanie
Na każdym naleśniku usypujemy farsz z kurczaka i warzyw. Następnie składamy w trójkąt i podajemy z ulubionym sosem, np. pomidorowym lub czosnkowym.

Podsumowując, naleśniki z kurczakiem i warzywami to pyszne danie, które warto wypróbować w swojej kuchni. Świetnie sprawdzą się jako obiad lub kolacja dla całej rodziny. Smacznego!