Przepis na aromatyczną zupę krem z kalafiora i pora

Kuchnia

Wiosną kiedy dni są ciepłe, a wieczory jeszcze chłodne, taka zupa to idealny poczęstunek na kolację. Podajmy więc przepis na aromatyczną zupę krem z kalafiora i pora.

Składniki

• Pół kalafiora

• Pora – jedna sztuka

• Cebula – jedna duża

• Zioła prowansalskie

• Sól

• Pieprz czarny

• Bulion warzywny – litr

• Śmietana 18% – 1/2 szklanki

Przygotowanie

1. Do garnka połóż obraną z liści część kalafiora i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmaż na złoty kolor.

1. Następnie dodaj pokrojony w piórka por oraz zioła prowansalskie, sól oraz pieprz do smaku.

1. Zacznij wlewać bulion warzywny, a po zgęstnieniu zupy dodaj resztę kalafiora.

1. Po ugotowaniu kalafiora zmiksuj zupę na krem, a następnie dolewaj śmietankę i mieszaj aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

1. Na koniec dopraw zupę do smaku solą i pieprzem i podawaj gorąco.

Zupa z kalafiora i pora – warto spróbować!

• Zupa krem z kalafiora i pora to danie, które jest łatwe w przygotowaniu, ale równocześnie bardzo smaczne i aromatyczne.

• W zasadzie każdy może sobie pozwolić na przygotowanie takiej zupy, gdyż składniki są proste i łatwo dostępne.

• Dla miłośników smaku kalafiora oraz pora ta zupa będzie idealnym połączeniem smaków.

• Składniki te doskonale komponują się ze sobą, a dodatek ziół prowansalskich, soli i pieprzu jedynie wzbogaca całą potrawę.

• Zupa krem z kalafiora i pora to także świetna propozycja dla tych, którzy szukają sposobu na odświeżenie swojego menu.