Wiosną kiedy dni są ciepłe, a wieczory jeszcze chłodne, taka zupa to idealny poczęstunek na kolację. Podajmy więc przepis na aromatyczną zupę krem z kalafiora i pora.
Składniki
• Pół kalafiora
• Pora – jedna sztuka
• Cebula – jedna duża
• Zioła prowansalskie
• Sól
• Pieprz czarny
• Bulion warzywny – litr
• Śmietana 18% – 1/2 szklanki
Przygotowanie
1. Do garnka połóż obraną z liści część kalafiora i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmaż na złoty kolor.
1. Następnie dodaj pokrojony w piórka por oraz zioła prowansalskie, sól oraz pieprz do smaku.
1. Zacznij wlewać bulion warzywny, a po zgęstnieniu zupy dodaj resztę kalafiora.
1. Po ugotowaniu kalafiora zmiksuj zupę na krem, a następnie dolewaj śmietankę i mieszaj aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
1. Na koniec dopraw zupę do smaku solą i pieprzem i podawaj gorąco.
Zupa z kalafiora i pora – warto spróbować!
• Zupa krem z kalafiora i pora to danie, które jest łatwe w przygotowaniu, ale równocześnie bardzo smaczne i aromatyczne.
• W zasadzie każdy może sobie pozwolić na przygotowanie takiej zupy, gdyż składniki są proste i łatwo dostępne.
• Dla miłośników smaku kalafiora oraz pora ta zupa będzie idealnym połączeniem smaków.
• Składniki te doskonale komponują się ze sobą, a dodatek ziół prowansalskich, soli i pieprzu jedynie wzbogaca całą potrawę.
• Zupa krem z kalafiora i pora to także świetna propozycja dla tych, którzy szukają sposobu na odświeżenie swojego menu.