Przepis na domowe naleśniki z serem feta i szpinakiem

Kuchnia

Dzisiaj przedstawiam przepis na przepyszne naleśniki z dodatkiem sera feta i szpinaku. Wystarczy kilka prostych składników, aby przygotować ten pyszny posiłek w domu.

1. SKŁADNIKI

Przepis na około 6-7 naleśników:

– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 jajko
– 1 szklanka mleka
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka oleju roślinnego
– 100g sera feta
– 50g szpinaku
– sól i pieprz do smaku

1. PRZYGOTOWANIE CIASTA

Naleśnikowe ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. W małej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. W dużej misce ubij jajko i dodaj mleko oraz olej roślinny. Powoli dodaj mieszankę mąki do miski z jajkiem i mlekiem. Mieszaj, aż całość będzie dobrze połączona i bez grudek.

1. PRZYGOTOWANIE SERA FETA I SZPINAKU

W osobnej misce rozgnieć ser feta widelcem, aby utworzył grudy. Dodaj szpinak i przyprawy. Mieszaj, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.

1. SMAŻENIE NALEŚNIKÓW

Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem. Nabierz łyżką stołową ciasta i włóż go na patelnię. Naleśnik powinien mieć około 15 cm średnicy. Piecz, aż spód będzie złotobrązowy, następnie przewróć go na drugą stronę. Gdy druga strona będzie gotowa, przełóż go na talerz.

1. SEROWE WYPEŁNIENIE

Dodaj około 1-2 łyżek serowego farszu na środek naleśnika. Zwiń boki do środka, aby utworzyć trójkąt. Powtarzaj na pozostałym cieście.

1. SERWOWANIE

Podaj naleśniki na gorąco z ulubionym sosem na bazie pomidorów lub sałatką. Smacznego!

Naleśniki z serem feta i szpinakiem to doskonały pomysł na szybki posiłek dla całej rodziny. Są pełne białka dzięki serowi feta, oraz witamin związanych ze szpinakiem. Ten posiłek z pewnością stanie się ulubionym daniem każdej osoby, która lubi smak tych dwóch składników.