Domowe dżemy to nie tylko pyszna przekąska na kanapki czy dodatek do ciast, ale również zdrowa alternatywa dla kupnych produktów z dodatkiem konserwantów. W dzisiejszym artykule przedstawiamy siedem szybkich przepisów na domowe dżemy z mieszanych owoców, które nie zawierają żadnych sztucznych dodatków. Przekonaj się, jak łatwo i szybko można przygotować te smakowite przysmaki we własnej kuchni.
- Zaczynamy od dżemu malinowo-truskawkowego.
Składniki:
-
500 g malin
-
500 g truskawek
-
sok z jednej cytryny
-
500 g cukru
Sposób przygotowania:
-
Owoce dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
-
W garnku mieszamy owoce, sok z cytryny i cukier.
-
Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i zacznie się tworzyć gęsty dżem.
-
Na koniec jeszcze gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików.
- Kolejnym smakiem, który cię zachwyci, jest arbuzowo-truskawkowy dżem.
Składniki:
-
500 g truskawek
-
500 g arbuza
-
500 g cukru
-
sok z jednej limonki
Sposób przygotowania:
-
Truskawki i arbuza kroimy na mniejsze kawałki.
-
W garnku mieszamy owoce, sok z limonki i cukier.
-
Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i dżem zgęstnieje.
-
Przelewamy do słoików i odstawiamy do ostygnięcia.
- Kolejna propozycja to trójkolorowy dżem z borówek, jagód i malin.
Składniki:
-
300 g borówek
-
300 g jagód
-
300 g malin
-
500 g cukru
-
sok z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania:
-
Owoce myjemy i kroimy.
-
W garnku mieszamy owoce, sok z pomarańczy i cukier.
-
Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i dżem zgęstnieje.
-
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików.
- Spróbuj również dżemu z brzoskwini, moreli i nektarynek.
Składniki:
-
500 g brzoskwiń
-
500 g moreli
-
500 g nektarynek
-
500 g cukru
-
sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
-
Owoce obieramy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki.
-
W garnku mieszamy owoce, sok z cytryny i cukier.
-
Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i dżem zgęstnieje.
-
Przelewamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do ostudzenia.
- Coraz popularniejszym smakiem jest dżem truskawkowo-rabarbarowy.
Składniki:
-
500 g truskawek
-
500 g rabarbaru
-
500 g cukru
-
sok z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania:
-
Truskawki i rabarbar kroimy na mniejsze kawałki.
-
W garnku mieszamy owoce, sok z pomarańczy i cukier.
-
Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i dżem zgęstnieje.
-
Gorący dżem przelewamy do słoików i szczelnie zamykamy.
- Dla miłośników przypraw polecamy dżem z mieszanką owoców i imbirem.
Składniki:
-
500 g mieszanych owoców (np. połączenie malin, truskawek, jeżyn)
-
500 g cukru
-
2 łyżki startego imbiru
-
sok z jednej limonki
Sposób przygotowania:
-
Owoce myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
-
W garnku mieszamy owoce, cukier, imbir i sok z limonki.
-
Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i dżem zgęstnieje.
-
Przelewamy do wyparzonych słoików i zostawiamy do wystudzenia.
- Ostatnia propozycja to dżem z mieszanych owoców i świeżej mięty.
Składniki:
-
500 g mieszanych owoców (np. połączenie truskawek, borówek, malin)
-
500 g cukru
-
kilka listków mięty
-
sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
-
Owoce myjemy, a większe kroimy na mniejsze kawałki.
-
W garnku mieszamy owoce, cukier, listki mięty i sok z cytryny.
-
Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i dżem zgęstnieje.
-
Przelewamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowanie domowego dżemu z mieszanych owoców nie tylko pozwoli Ci cieszyć się wyjątkowym smakiem, ale także zapewni Ci pewność, że nie jesz żadnych sztucznych dodatków. Wykorzystaj powyższe przepisy jako bazę i eksperymentuj z różnymi połączeniami owoców, dodając ulubione przyprawy. Smacznego!