Przepis na tradycyjne włoskie cannelloni z mięsem i szpinakiem

Kuchnia

Przepis na tradycyjne włoskie cannelloni z mięsem i szpinakiem

Włoska kuchnia znana jest na całym świecie z przepysznych dań, które zasmakują wielbicielom kuchni zarówno podczas restauracyjnych wizyt, jak i domowych kolacji. Jednym z takich pysznych i klasycznych włoskich dań są cannelloni z mięsem i szpinakiem – kremowe i aromatyczne, doskonałe do podania na obiad czy kolację z rodziną i przyjaciółmi.

1. Składniki

Do przygotowania tradycyjnych włoskich cannelloni z mięsem i szpinakiem potrzebować będziesz następujących składników:
– pół kilograma mielonego mięsa (najlepiej cielęcego lub wieprzowego),
– 500 gramów szpinaku,
– dwie cebule,
– pięć ząbków czosnku,
– trzy łyżki oliwy z oliwek,
– 500 gramów makaronu cannelloni,
– 150 gramów sera parmezanu,
– 1 łyżeczka soli,
– 1/2 łyżeczki pieprzu,
– 700 ml przegotowanej wody,
– 1 kostka rosołowa.

1. Przygotowanie

– Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
– Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę oraz czosnek na złoty kolor.
– Dodaj mięso i smaż na średnim ogniu, aż będzie całkowicie ugotowane.
– Następnie dodaj szpinak i smaż przez około 3-5 minut, aż zmięknie.
– Dodaj sól i pieprz do smaku i gotuj przez kolejne dwie minuty.
– Odstaw farsz na bok i pozostaw do ostygnięcia.

1. Układanie cannelloni

– Makaron cannelloni gotuj przez 5-6 minut w osolonej wodzie.
– Wyciągnij makaron z wody za pomocą łyżki cedzakowej i ułóż w pionie na talerzu.
– Wypełnij każdy makaron farszem mięsnym i szpinakiem za pomocą łyżki do mięsa lub konewki cukierniczej.
– Układaj napełnione makarony w naczyniu do zapiekania.

1. Dodanie do potrawy sosu

– Wymieszaj rosołową kostkę z przegotowaną wodą i wlej do naczynia z cannelloni.
– Na wierzchu posyp całość startym serem parmezanem.
– Piecz w piekarniku przez około 25-30 minut, aż ser będzie złoty i makaron miękki.

1. Podanie

– Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw cannelloni na 5 minut, aby troszkę wystygły.
– Podawaj z ulubioną sałatką i świeżo wypieczonym chlebem.

Podsumowanie

Przepis na tradycyjne włoskie cannelloni z mięsem i szpinakiem to nie tylko przepis na pyszne danie, ale też okazja do podróży kulinarnej do Włoch. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tego klasycznego włoskiego dania, jest to doskonała okazja, aby spróbować. Doskonały wybór na specjalne okazje lub po prostu na domowy obiad z rodziną i przyjaciółmi.