Szybkie przepisy na domowe dżemy z mieszanych owoców bez dodatku konserwantów

Kuchnia

Domowe dżemy to nie tylko pyszna przekąska na kanapki czy dodatek do ciast, ale również zdrowa alternatywa dla kupnych produktów z dodatkiem konserwantów. W dzisiejszym artykule przedstawiamy siedem szybkich przepisów na domowe dżemy z mieszanych owoców, które nie zawierają żadnych sztucznych dodatków. Przekonaj się, jak łatwo i szybko można przygotować te smakowite przysmaki we własnej kuchni.

  1. Zaczynamy od dżemu malinowo-truskawkowego.
    Składniki:
  • 500 g malin

  • 500 g truskawek

  • sok z jednej cytryny

  • 500 g cukru

    Sposób przygotowania:

  • Owoce dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

  • W garnku mieszamy owoce, sok z cytryny i cukier.

  • Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i zacznie się tworzyć gęsty dżem.

  • Na koniec jeszcze gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików.

  1. Kolejnym smakiem, który cię zachwyci, jest arbuzowo-truskawkowy dżem.
    Składniki:
  • 500 g truskawek

  • 500 g arbuza

  • 500 g cukru

  • sok z jednej limonki

    Sposób przygotowania:

  • Truskawki i arbuza kroimy na mniejsze kawałki.

  • W garnku mieszamy owoce, sok z limonki i cukier.

  • Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i dżem zgęstnieje.

  • Przelewamy do słoików i odstawiamy do ostygnięcia.

  1. Kolejna propozycja to trójkolorowy dżem z borówek, jagód i malin.
    Składniki:
  • 300 g borówek

  • 300 g jagód

  • 300 g malin

  • 500 g cukru

  • sok z jednej pomarańczy

    Sposób przygotowania:

  • Owoce myjemy i kroimy.

  • W garnku mieszamy owoce, sok z pomarańczy i cukier.

  • Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i dżem zgęstnieje.

  • Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików.

  1. Spróbuj również dżemu z brzoskwini, moreli i nektarynek.
    Składniki:
  • 500 g brzoskwiń

  • 500 g moreli

  • 500 g nektarynek

  • 500 g cukru

  • sok z jednej cytryny

    Sposób przygotowania:

  • Owoce obieramy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki.

  • W garnku mieszamy owoce, sok z cytryny i cukier.

  • Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i dżem zgęstnieje.

  • Przelewamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do ostudzenia.

  1. Coraz popularniejszym smakiem jest dżem truskawkowo-rabarbarowy.
    Składniki:
  • 500 g truskawek

  • 500 g rabarbaru

  • 500 g cukru

  • sok z jednej pomarańczy

    Sposób przygotowania:

  • Truskawki i rabarbar kroimy na mniejsze kawałki.

  • W garnku mieszamy owoce, sok z pomarańczy i cukier.

  • Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i dżem zgęstnieje.

  • Gorący dżem przelewamy do słoików i szczelnie zamykamy.

  1. Dla miłośników przypraw polecamy dżem z mieszanką owoców i imbirem.
    Składniki:
  • 500 g mieszanych owoców (np. połączenie malin, truskawek, jeżyn)

  • 500 g cukru

  • 2 łyżki startego imbiru

  • sok z jednej limonki

    Sposób przygotowania:

  • Owoce myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

  • W garnku mieszamy owoce, cukier, imbir i sok z limonki.

  • Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i dżem zgęstnieje.

  • Przelewamy do wyparzonych słoików i zostawiamy do wystudzenia.

  1. Ostatnia propozycja to dżem z mieszanych owoców i świeżej mięty.
    Składniki:
  • 500 g mieszanych owoców (np. połączenie truskawek, borówek, malin)

  • 500 g cukru

  • kilka listków mięty

  • sok z jednej cytryny

    Sposób przygotowania:

  • Owoce myjemy, a większe kroimy na mniejsze kawałki.

  • W garnku mieszamy owoce, cukier, listki mięty i sok z cytryny.

  • Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i dżem zgęstnieje.

  • Przelewamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do ostudzenia.

Przygotowanie domowego dżemu z mieszanych owoców nie tylko pozwoli Ci cieszyć się wyjątkowym smakiem, ale także zapewni Ci pewność, że nie jesz żadnych sztucznych dodatków. Wykorzystaj powyższe przepisy jako bazę i eksperymentuj z różnymi połączeniami owoców, dodając ulubione przyprawy. Smacznego!