Jak przygotować soczystego schabowego z kapustą

Kuchnia

Przepis na soczyste schabowe z kapustą to klasyczna propozycja dla miłośników tradycyjnego polskiego smaku. Składniki – schab, kapusta i ziemniaki – to podstawy, które zawsze dobrze się sprawdzają. Warto jednak wiedzieć, jak przygotować taką potrawę, by mięso było soczyste i aromatyczne, a kapusta idealnie doprawiona.

1. WYBIERAMY DOBREJ JAKOŚCI MIĘSO

Najważniejszym elementem schabowego są oczywiście mięso. Przy wyborze schabu warto zwrócić uwagę na to, by było one dobrze odtłuszczone i miało jasną barwę. Schab nie powinien mieć zbyt dużych kości, bo utrudni to jego pieczenie. Najlepiej, jeśli schab kupimy u dobrego mięsnego lub na rynku, tam właśnie możemy dostać najlepsze jakościowo produkty.

1. PIECZEMY SCHABA W PRAWIDŁOWY SPOSÓB

Schab pieczemy w piekarniku w temperaturze około 180-200 stopni Celsjusza. Przed pieczeniem schab możemy posmarować miodem lub marmoladą, co dodaje mu słodyczy i aromatu. Następnie mięso warto posypać ulubionymi przyprawami i włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę, aby piec przez około 1,5 – 2 godziny. W trakcie pieczenia, schab warto co jakiś czas polewać sosem z naczynia, który powstał z wypływających soków.

1. KAPUSTA – SŁODKA, KWAŚNA LUB KWAŚNO-SŁODKA?

Kapustę przed gotowaniem należy dokładnie oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Możemy wybrać mniej lub bardziej kwaśną kapustę – zależy to od tego, jaką wersję schabowego lubimy najbardziej. Najpopularniejsze sposoby to kapusta kwaśna lub słodka. Możemy też połączyć oba smaki i przygotować kwaśno-słodką kapustę. Do kapusty warto dodać również kawałek boczku lub kiełbasę, co wprowadzi do niej dodatkowy smak.

1. PODAJEMY SCHABOWE Z KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI

Schabowe podajemy z herezami ziemniaków – najlepiej ugotowanych lub pieczonych z dodatkiem soli i ziół. Kapusta jest tutaj w pełni równoprawnym składnikiem, który idealnie uzupełnia smak schabu. Podczas podawania możemy posypać schabowe ziołami lub dodać do niego kawałek chrzanu, który nada mu dodatkowego aromatu.

1. CENIMY KLASYKĘ POLSKIEJ KUCHNI

Schabowe z kapustą to klasyczna propozycja dla miłośników polskiej kuchni. To prosty, ale pyszny sposób na przygotowanie soczystego mięsa i aromatycznej kapusty. Warto wiedzieć, że dobrej jakości mięso, odpowiednio doprawiona kapusta i dobrze przygotowane ziemniaki to podstawy tego dania. Każdy może skosztować tego dania w domowym zaciszu, a smak schabowego z kapustą z pewnością zapadnie długo w pamięć!