Jak zrobić lekką sałatkę z quinoa, warzywami i pesto

Kuchnia

Sałatka z quinoa, warzywami i pesto to idealne danie na letnie dni. Kombinacja ziaren quinoa, różnorodnych warzyw i aromatycznego pesto daje wspaniały efekt smakowy i wizualny. W tym artykule podpowiadamy, jak przygotować tę lekką i orzeźwiającą sałatkę krok po kroku.

1. Składniki
Do przygotowania sałatki z quinoa, warzywami i pesto potrzebujemy:
– 1 szklanka suchej quinoa
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 1 cukinia
– 1 cebula
– 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych
– 1/2 szklanki pesto (najlepiej domowego)
– sok z 1 cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku

1. Przygotowanie quinoa
Quinoa jest bardzo prostym i szybkim składnikiem do przygotowania, ale warto pamiętać o kilku ważnych krokach. Najpierw należy opłukać quinoa pod bieżącą wodą, aby pozbyć się gorzkich substancji z ziaren. Następnie w rondlu zagotowujemy 2 szklanki wody i 1 szklankę quinoa. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż ziarna będą miękkie i wchłoną całą wodę.

1. Przygotowanie warzyw
Papryki i cukinię kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa na złoty kolor, około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

1. Dodatki
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, a cytrynę wyciskamy na sok. Do ugotowanej quinoa dodajemy warzywa, pomidorki i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.

1. Pesto
Do sałatki dodajemy pesto. Możemy użyć domowego albo kupionego w sklepie. Jeśli nie mamy pesto, można zamiast niego użyć sosu balsamicznego lub zielonego, np. ziołowego jogurtu.

Gotowa sałatka z quinoa, warzywami i pesto jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Quinoa dostarcza białka i węglowodanów, a warzywa wypełniają ją wartościowymi składnikami odżywczymi. Szybko się ją przygotowuje i można zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Spróbuj samodzielnie przygotować tę lekką i orzeźwiającą sałatkę, a na pewno nie będziesz żałować!