Przepis na domową lasagnę z mięsem i warzywami

Kuchnia

Domowa lasagna z mięsem i warzywami – przepis krok po kroku

Lasagna, popularne włoskie danie, to połączenie makaronu, mięsa i sosu pomidorowego, które dla wielu z nas kojarzy się ze smakiem dzieciństwa. Jednak dziś zaproponujemy Wam przepis na trochę bardziej wyszukaną wersję – domową lasagnę z dodatkiem ulubionych warzyw. Przygotowanie nie jest trudne, a efekt z pewnością zachwyci Was i Waszych gości.

I. Składniki potrzebne do przygotowania domowej lasagny z mięsem i warzywami

– kilka płatów makaronu do lasagny
– 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowe lub wołowe)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryka
– 1 cukinia
– 500 ml passaty pomidorowej
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 150 g sera żółtego
– 150 g sera mozzarella

II. Jak przygotować domową lasagnę z mięsem i warzywami

1. Makaron do lasagny gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.

1. W międzyczasie podsmażamy na maśle i oliwie z oliwek posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy aż będzie dobrze przypieczone.

1. Paprykę oraz cukinię myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do mięsa i smażymy razem ok. 5 minut. Następnie dodajemy passatę pomidorową oraz przyprawy (sól, pieprz, oregano, papryka słodka), mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.

1. Ser żółty i mozzarella kroimy w plastry.

1. Teraz czas na układanie lasagny. Dno naczynia do pieczenia smarujemy masłem, a następnie położymy na nim jedną warstwę płatów makaronu. Następnie nakładamy warstwę mięsa z warzywami, a na wierzchu układamy plasterki sera żółtego. Następnie kładziemy kolejną warstwę makaronu, mięsa i serów. Zakończamy warstwowaniem lasagny plasterkami sera mozzarella.

1. Naczynie z lasagną wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni.

1. Po wyjęciu z piekarnika lasagnę zostawiamy do ostygnięcia przez ok. 5-10 minut.

III. Domowa lasagna z mięsem i warzywami – podsumowanie

Domowa lasagna z mięsem i warzywami to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Przygotowanie jest proste, a smak z pewnością zachwyci każdego. Gdy chcesz wzbogacić dietę o ulubione warzywa, lasagna będzie świetnym rozwiązaniem. A jeśli przyrządzisz większą ilość, możesz mieć zapas na kilka dni. przepis>