Przepis na klasyczną francuską ratatouille

Kuchnia

Przepis na pyszną i klasyczną francuską ratatouille

Czym jest ratatouille?
Ratatouille to smaczne, tradycyjne danie pochodzące z południowej Francji. Składa się z pieczonych warzyw, takich jak bakłażan, cukinia, papryka, pomidory oraz cebula i czosnek. Wszystkie składniki są starannie pokrojone w kawałki i gotowane razem, aby stworzyć aromatyczny, bogaty w smaku i przyjemny dla oka kolorowy gulasz.

Jakie składniki są potrzebne?
Do przygotowania pysznej ratatouille, potrzebujemy:
– 1 dużego bakłażana
– 2 małych cukinii
– 1 czerwoną paprykę
– 1 duża żółta papryka
– 1 dużą cebulę
– 4 ząbki czosnku
– 4 pomidory
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz
– 2 łyżki posiekanego koperku

Jak przygotować klasyczną ratatouille?
1. Warzywa należy dokładnie umyć i osuszyć. Bakłażana, cukinię, cebulę, paprykę oraz pomidory należy obrać. Bakłażana pokroić w kostkę, cukinię w plastry, papryki w paski, a cebulę i czosnek w drobną kostkę.

1. Na dużej patelni, rozgrzać oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek, a następnie obsmażaj na złoty kolor przez około 5 minut.

1. Dodaj bakłażana i smaż go na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu, przez około 10-15 minut.

1. Dodaj paprykę i cukinię, a następnie smaż razem z bakłażanem przez około 10 minut, aż staną się one miękkie.

1. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i dodaj je do patelni. Mieszaj wszystko razem i dodaj sól i pieprz do smaku. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż smaki dobrze się wymieszają.

1. Możesz podawać gotowe danie na ciepło lub na zimno. Na koniec posyp koperkiem.

Przepis na ratatouille to idealne danie wegetariańskie, które może być podane jako główne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryżu. Jest to również idealne danie na kolację dla całej rodziny. Smacznego!