Przepis na nalewkę

Kuchnia

Co to jest nalewka?

Nalewka to metoda ekstrakcji materiału roślinnego za pomocą alkoholu. Słowo nalewka oznacza mieszaninę dwóch rzeczy. W tym przypadku mieszanina jest pomiędzy rośliną a alkoholem.

Nalewki były używane od czasów starożytnych jako lekarstwa i były jedynym sposobem na zrobienie lekarstwa w tamtych czasach. Nalewki były również używane do aromatyzowania żywności i napojów przez wieki.

W dzisiejszych czasach nalewki są najczęściej wykonywane hobbystycznie. Jednak robienie nalewek może być ciekawym i przyjemnym doświadczeniem.

Rodzaje nalewek

Istnieją dwa główne rodzaje nalewek, które są obecnie produkowane. Pierwszy z nich to nalewka prosta, a drugi to nalewka aromatyzowana.

Prosta nalewka

Prosta nalewka jest najłatwiejszym rodzajem nalewki do wykonania. Wykonuje się ją poprzez umieszczenie ziół lub roślin w słoiku lub butelce i dodanie pewnej ilości alkoholu. Proste nalewki są zwykle wykonywane przez moczenie ziół w alkoholu przez dłuższy czas.

Nalewki aromatyzowane

Nalewka aromatyzowana powstaje poprzez moczenie ziół lub roślin w alkoholu przez krótszy okres czasu niż w przypadku nalewki prostej. Zioła umieszcza się w alkoholu i pozostawia do nasiąknięcia na kilka godzin lub na noc. Ilość użytego alkoholu różni się w zależności od rodzaju pożądanego smaku.

Aby zrobić własną nalewkę

Przygotowanie własnej nalewki jest proste. Wszystko, co musisz zrobić, to wykonać następujące kroki:

1. Umieść suszone zioła lub rośliny w słoiku lub butelce.

2. Dodaj określoną ilość alkoholu.

3. Przykryj słoik lub butelkę pokrywką i pozostaw na około tydzień.

4. Codziennie potrząsaj słoikiem lub butelką.

5. Po tygodniu odcedzić zioła od alkoholu.

6. Przechowuj swoją nalewkę w ciemnej szafce do późniejszego wykorzystania.

Wnioski:

Jak widać, nalewki są łatwe do wykonania w domu. Jeśli szukasz fajnego doświadczenia, to powinieneś spróbować zrobić własną nalewkę. Będziesz zaskoczony tym, jak dobrze to wychodzi.