Przepis na tradycyjne polskie pierogi ruskie

Kuchnia

Pierogi ruskie – tradycyjne polskie danie

Pierogi ruskie to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Są to pierogi z farszem z ziemniaków i sera, a ich nazwa odnosi się do kulinarnego regionu Rusi, który obejmował tereny dzisiejszej Ukrainy i Białorusi. Przepis na pierogi ruskie jest stosunkowo prosty i dostępny dla każdego amatora gotowania. Oto, w jaki sposób można przygotować pyszne pierogi ruskie krok po kroku.

1. Składniki

Do przygotowania pierogów ruskie potrzebujemy:
– 500 g mąki pszennej
– 2 jajka
– 250 ml wody
– 1 łyżka masła
– 1/2 łyżeczki soli
– 700 g ziemniaków
– 200 g sera białego pokrojonego w kostkę
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki oleju

1. Przygotowanie ciasta

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajka, wodę, masło oraz sól. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Następnie zwijamy je w kulę i owijamy folią spożywczą. Ciasto powinno odpocząć w lodówce przez co najmniej pół godziny.

1. Przygotowanie farszu

Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 25-30 minut, aż staną się miękkie. Następnie odcedzamy i rozgniatamy na puree. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Dodajemy ser, smażymy przez 2-3 minuty. Wszystko mieszamy z ziemniakami. Farsz solimy i pieprzymy do smaku.

1. Formowanie pierogów

Ciasto należy podzielić na części, po czym rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka w ciastem. Na środek każdego kawałka ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, skręcamy pierogi i zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy przez ok. 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.

1. Podanie pierogów

Gotowe pierogi ruskie można podawać na wiele sposobów. Najlepiej smakują zrumienione na patelni z cebulą i boczkiem lub z polanym masłem. Można też dodać do nich śmietanę lub kwaśną śmietanę, podsmażoną cebulę lub chrzan.

Pierogi ruskie to danie, które da się swobodnie modyfikować i dostosować do swoich preferencji smakowych. Warto zasmakować w polskiej kuchni i przygotować pierogi ruskie według powyższego przepisu. Z pewnością przypadną one do gustu każdemu, kto lubi tradycyjne i smaczne dania.