Przepis na tradycyjne polskie uszka z grzybami

Kuchnia

Przepis na tradycyjne polskie uszka z grzybami

Polacy kochają swoją kuchnię, a jednym ze znanych przysmaków są uszka z grzybami. To danie tradycyjne, które pojawia się na wigilijnym stole, lecz także smakuje w trakcie całego roku. Jak więc przygotować idealne uszka z grzybami? Oto przepis!

Składniki

– 300g mąki pszennej
– 2 jajka
– 1/2 szklanki wody
– surowe grzyby (200g)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
– łyżeczka suszonego tymianku
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ciasta

1. Przesiej mąkę do miski i dodaj do niej jajka oraz wodę. Wymieszaj składniki, a następnie zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut.

Przygotowanie nadzienia

1. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na drobne kawałki. Cebulę oraz czosnek posiekaj, a następnie podsmaż w rozgrzanym masle. Kiedy będą miękkie, dodaj pokrojone grzyby i dusź je przez 10 minut. Przypraw je tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Formowanie uszek

1. Gdy ciasto odpocznie, rozwałkuj je na cienki placek i wytnij z niego koła o średnicy 5 cm. Na każdym kółku nałóż łyżeczkę farszu i zlep końce, aby powstał kształt uszka.

Gotowanie uszek

1. Zagotuj 2 litry wody z odrobiną soli i włóż do niej uszka. Gotuj przez 5 minut, a następnie wyjmij je łyżką cedzakową i odcedź.

Podanie uszek

Uszka podawaj z chrzanem lub smażoną cebulką i dokładką jogurtu naturalnego.

Podsumowanie

Przygotowanie uszek z grzybami nie jest takie trudne, jak się wydaje. Wystarczy zwykłe składniki i trochę umiejętności, aby stworzyć pyszne danie, które przypomni o smakach z dzieciństwa. Teraz każdy będzie w stanie zrobić uszka z grzybami dla swoich najbliższych. Smacznego!