Dżem truskawkowy jest jednym z najsmaczniejszych smarowideł, które są wykonane ze świeżych truskawek. Dżem truskawkowy jest bardzo łatwy do wykonania i można go podawać na różne sposoby. Możesz podać ten domowy dżem truskawkowy w tostach lub herbatnikach.
Dżem truskawkowy to słodzone przetwory owocowe, które mają bogaty smak i są bardzo popularne w kuchniach. Jest to jedno z najbardziej użytecznych dań, które jest przygotowywane w lecie, a także w zimie.
Zobaczmy, jak zrobić domowy dżem truskawkowy z galaretką truskawkową.
Składniki:
Świeże truskawki- 3 filiżanki
Cukier – 1/4 filiżanki
Galaretka truskawkowa- 1 filiżanka
Wskazówki:
1. Umyj truskawki i pokrój je na małe kawałki.
2. Wszystkie składniki wrzucamy na patelnię i gotujemy, aż powstanie gęsta masa.
3. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie umieścić w lodówce na 24 godziny.
4. Kiedy jest całkowicie schłodzony wtedy przechowuj go w szczelnym pojemniku.
5. Podawaj go do tostów lub herbatników.
Podpowiedź:
Dżem truskawkowy może być również przechowywany w lodówce przez 7 do 10 dni.
Możesz również spróbować tych przepisów:
Przepis 1: Chocoalte Banana Smoothie
Przepis 2: Domowe lody brzoskwiniowe