Jak przygotować soczystą pieczoną kaczkę z żurawiną

Kuchnia

Kacza sztuka kulinarna na wielu stołach

Kaczka to jedna z najpopularniejszych mięs w kuchni polskiej. Swoim smakiem i aromatem potrafi rozgrzać nasze podniebienia przy każdej okazji. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości i przygotować im niezapomniany posiłek, zdecyduj się na soczystą pieczoną kaczkę z żurawiną. Poniżej przedstawiamy szczegółową instrukcję, jak przygotować ten pyszny danie.

Składniki

– 1 kaczka (ok. 2-3 kg)
– 1 szklanka żurawiny
– sól
– pieprz
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 cebula
– oliwa z oliwek
– 1-2 łyżki miodu

Krok 1: Przygotowanie kaczki

Przed pieczeniem kaczkę dobrze umyj i osusz. Następnie naciągnij skórę za karkiem i zdzióbem, aż zabierzemy tłuszcz i ciało będzie swobodnie się poruszało w skórze. Skórę natrzyj na 1-2 godziny przed pieczeniem solą i pieprzem, a następnie całą kaczkę wtrzyj czosnek, do wnętrza umieść posiekaną cebulę i wierzch pokryj łyżką miodu.

Krok 2: Przygotowanie żurawiny

W osobnym naczyniu dopraw żurawinę solą i pieprzem, a następnie zmieszaj ją z 1-2 łyżkami miodu.

Krok 3: Pieczenie kaczki

Kaczkę umieszczamy na brytfannie, wstępnie rozgrzewając jego dno i wierzch nacinamy. Kaczka powinna zostać umieszczona w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza, na wyższej półce a minimum 2 godziny. Wraz z upływającym czasem, kaczkę powinno się delikatnie polać roztoczonym tłuszczem i miód pomieszanym z sokiem żurawinowym.

Krok 4: Podanie kaczki

Kaczkę z żurawiną wystarczy podawać z ulubionymi upieczeniami lub duszonymi warzywami. Świetnie sprawdzą się prażone ziemniaki, pieczeń ciemną i chrupiącą skórką z dodatkiem suszonej żurawiny.

Wniosek

Soczysta pieczona kaczka z żurawiną to doskonała propozycja na pyszny obiad czy uroczysty obiad. Aby przygotować to danie, należy pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu mięsa i zdobyciu właściwych składników. W ten sposób zapewnimy sobie i swoim gościom niezapomniane wrażenia smakowe.