Przepis na grillowane żeberka w pikantnym sosie z papryczkami jalapeno

Kuchnia

Przepis na grillowane żeberka w pikantnym sosie z papryczkami jalapeno

Wakacje to doskonały czas na grillowanie, a jednym z ulubionych dań miłośników mięsa są żeberka. Jeśli szukasz nowego i wyjątkowego przepisu, koniecznie wypróbuj te grillowane żeberka w pikantnym sosie z papryczkami jalapeno. Podamy Ci dokładny przepis, na pewno przypadną Ci do gustu!

  1. Składniki:
  • około 2 kilogramy żeber wieprzowych
  • 4 papryczki jalapeno
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  1. Przygotowanie:
  • Przygotuj żeberka, usuwając nadmiar tłuszczu i błon.
  • Papryczki jalapeno przekrój na pół, usunię nasiona i pokrój w cienkie plasterki.
  • Cebule i czosnek posiekaj drobno.
  • W misce wymieszaj sos sojowy, miód, sok z limonki, czosnek, cebulę i plasterki papryczek jalapeno. Dopraw solą i pieprzem.
  • Żeberka umieść w głębokim naczyniu, zalej przygotowanym sosem i odstaw na co najmniej 2 godziny, najlepiej na noc w lodówce, aby się dobrze zamarynowały.
  1. Grillowanie żeber:
  • Przygotuj grill, nastaw go na średni ogień.
  • Wyjmij żeberka z marynaty i osusz je ręcznikiem papierowym.
  • Posmaruj żeberka odrobiną oliwy i posól z obu stron.
  • Grilluj żeberka na gorącej ruszcie przez około 20 minut, obracając je na drugą stronę po połowie czasu.
  • Przed podaniem posmaruj żeberka pozostałym sosem i grilluj jeszcze 5 minut z każdej strony.
  1. Pikantny sos:
  • W rondelku podgrzej pozostały sos, aby zgęstniał.
  • Skrop grillowane żeberka przygotowanym sosem pikantnym.
  1. Podanie:
  • Grillowane żeberka w pikantnym sosie z papryczkami jalapeno podaj na talerzu, udekorowane kawałkami limonki i świeżą kolendrą.
  • Doskonałym dodatkiem będą frytki, sałatka coleslaw lub grillowany kukurydza.

Lista składników:

  • 2 kg żeber wieprzowych
  • 4 papryczki jalapeno
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Lista przygotowania:

  1. Przygotuj żeberka, usuwając nadmiar tłuszczu i błon.
  2. Papryczki jalapeno przekrój na pół, usuń nasiona i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Cebule i czosnek posiekaj drobno.
  4. Wymieszaj sos sojowy, miód, sok z limonki, czosnek, cebulę i plasterki papryczek jalapeno w misce.
  5. Marynuj żeberka w przygotowanym sosie przez minimum 2 godziny, najlepiej przez noc w lodówce.
  6. Przygotuj grill na średnim ogniu.
  7. Osusz żeberka i posmaruj je oliwą oraz posól.
  8. Grilluj żeberka przez około 20 minut, obracając po połowie czasu.
  9. Przed podaniem polej grillowane żeberka pozostałym sosem i grilluj kolejne 5 minut.
  10. Podawaj grillowane żeberka udekorowane kawałkami limonki i świeżą kolendrą, idealnie pasują do nich frytki, sałatka coleslaw lub grillowany kukurydza.