Przepis na grillowane żeberka w pikantnym sosie z papryczkami jalapeno
Wakacje to doskonały czas na grillowanie, a jednym z ulubionych dań miłośników mięsa są żeberka. Jeśli szukasz nowego i wyjątkowego przepisu, koniecznie wypróbuj te grillowane żeberka w pikantnym sosie z papryczkami jalapeno. Podamy Ci dokładny przepis, na pewno przypadną Ci do gustu!
- Składniki:
- około 2 kilogramy żeber wieprzowych
- 4 papryczki jalapeno
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- Przygotowanie:
- Przygotuj żeberka, usuwając nadmiar tłuszczu i błon.
- Papryczki jalapeno przekrój na pół, usunię nasiona i pokrój w cienkie plasterki.
- Cebule i czosnek posiekaj drobno.
- W misce wymieszaj sos sojowy, miód, sok z limonki, czosnek, cebulę i plasterki papryczek jalapeno. Dopraw solą i pieprzem.
- Żeberka umieść w głębokim naczyniu, zalej przygotowanym sosem i odstaw na co najmniej 2 godziny, najlepiej na noc w lodówce, aby się dobrze zamarynowały.
- Grillowanie żeber:
- Przygotuj grill, nastaw go na średni ogień.
- Wyjmij żeberka z marynaty i osusz je ręcznikiem papierowym.
- Posmaruj żeberka odrobiną oliwy i posól z obu stron.
- Grilluj żeberka na gorącej ruszcie przez około 20 minut, obracając je na drugą stronę po połowie czasu.
- Przed podaniem posmaruj żeberka pozostałym sosem i grilluj jeszcze 5 minut z każdej strony.
- Pikantny sos:
- W rondelku podgrzej pozostały sos, aby zgęstniał.
- Skrop grillowane żeberka przygotowanym sosem pikantnym.
- Podanie:
- Grillowane żeberka w pikantnym sosie z papryczkami jalapeno podaj na talerzu, udekorowane kawałkami limonki i świeżą kolendrą.
- Doskonałym dodatkiem będą frytki, sałatka coleslaw lub grillowany kukurydza.
Lista składników:
- 2 kg żeber wieprzowych
- 4 papryczki jalapeno
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Lista przygotowania:
- Przygotuj żeberka, usuwając nadmiar tłuszczu i błon.
- Papryczki jalapeno przekrój na pół, usuń nasiona i pokrój w cienkie plasterki.
- Cebule i czosnek posiekaj drobno.
- Wymieszaj sos sojowy, miód, sok z limonki, czosnek, cebulę i plasterki papryczek jalapeno w misce.
- Marynuj żeberka w przygotowanym sosie przez minimum 2 godziny, najlepiej przez noc w lodówce.
- Przygotuj grill na średnim ogniu.
- Osusz żeberka i posmaruj je oliwą oraz posól.
- Grilluj żeberka przez około 20 minut, obracając po połowie czasu.
- Przed podaniem polej grillowane żeberka pozostałym sosem i grilluj kolejne 5 minut.
- Podawaj grillowane żeberka udekorowane kawałkami limonki i świeżą kolendrą, idealnie pasują do nich frytki, sałatka coleslaw lub grillowany kukurydza.