RISOTTO – KLASYCZNE WŁOSKIE DANIE, KTÓRE ZDOBILO SWOIMI AROMATYCZNYMI WALORAMI SERCA KONESERÓW KUCHNI NA CAŁYM ŚWIECIE. WYPUSTKA JEGO PRZYGOTOWANIA MOŻE BYĆ TRUDNA, ALE ZE WZGLĘDU NA JEGO UNIKALNY SMAK I TEKTURĘ, WARTO POŚWIERZĆ SIĘ OPRACOWANYM PRZEZ NAS INSTRUKCJOM DOTYCZĄCYM PRZYGOTOWANIA SMACZNEGO I KREMOWEGO RISOTTO.
I. Prawidłowy wybór składników
II. Klasyczna technika gotowania risotto
III. Kilka przydatnych wskazówek
IV. Kilka pomysłów na smaki i dodatki
V. Podsumowanie
I. PRAWIDŁOWY WYBÓR SKŁADNIKÓW
Aby przyrządzić kremowe i smaczne risotto, należy sięgnąć po odpowiednie produkty. Ważne, aby zawsze wykorzystywać dobrej jakości składniki.
– Ryż – najlepszy do przygotowania risotto jest typu arborio lub carnaroli. Ich ziarna są duże, mają sporo skrobi i są doskonale przesiąknięte smakiem.
– Rosół lub bulion – warto pamiętać, że mamy do czynienia z bardzo aromatycznym daniem, a więc dobry bulion jest podstawą. Można go przygotować samodzielnie z warzyw lub wykorzystać gotowy, ale zawsze najlepszy jest domowy.
– Cebula – potrzebna do przesmażenia, ma delikatny smak i doda charakteru dania.
– Sól i pieprz – podstawowe przyprawy, które warto trzymać zawsze pod ręką.
– Oliwa z oliwek – używana do przesmażenia cebuli, a później do podlewania risotto.
– Biały lub czerwony wino – dodaje do risotto owocowego smaku i aromatu, najlepiej dobrać do składników.
– Parmezan – podstawowy składnik, który dodaje kremowej faktury i serowego smaku. Z całą pewnością warto wykorzystywać prawdziwy włoski parmezan.
II. KLASYCZNA TECHNIKA GOTOWANIA RISOTTO
– Przygotuj bulion lub rosół i gotuj na wolnym ogniu.
– W drugim garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną drobno cebulę i smaż na złoty kolor.
– Dodaj ryż i mieszaj, aż kiedy ziarna zaczną się ładnie prażyć i stają się przezroczyste (około 3-4 minuty).
– Dodaj wino i mieszaj, aż wszystkie płyny zostaną wchłonięte.
– Dodaj małą ilość bulionu – około szklankę, tak, aby pokrycie ryżu. Mieszaj, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Powtarzaj ten proces aż do momentu, kiedy risotto osiągnie pożądaną konsystencję, czyli al dente ze stopniem kremowości jaki nam odpowiada.
– Dodaj starty parmezan i zawsze mieszaj risotto aż do chwili kiedy ser się całkowicie rozpuści.
– W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
III. KILKA PRZYDATNYCH WSKAZÓWEK
– Trzymaj towarzystwo w garnku, mieszaj cały czas, aby ryż nie przypalił się, ale nie mocno, aby nie rozerwany umiotem.
– Warto dodać odrobinę masła przed podaniem, doda to danie wyrazistosci,
– Gotowe risotto powinno być kremowe i goździste, ale nie płynne.
– Za każdym razem trzeba używać świeżo przygotowanych składników.
IV. KILKA POMYSŁÓW NA SMAKI I DODATKI
– Kurczak i szpinak
– Sezonowe warzywa: cukinia, pomidory, szpinak, grzyby, szparagi oraz karczochy
– Krewetki i czosnek
– Wołowina i borowiki
– Prosciutto i suszone pomidory
V. PODSUMOWANIE
Risotto to po prostu klasyczne i nieocenione danie. Wymaga ono trochę czasu i dbałości o każdy składnik, ale warto się poświęcić, ponieważ smak tej potrawy zadowoli nawet najbardziej wybrednych koneserów. Wszelako, wiele się wydarzy, tak jak w przypadku kuchni, której sedno znajduje się w drobiazgowych przygotowaniach oraz w pasji i miłości składników. Będąc na wakacjach we Włoszech, warto zjeść bardzo różnorodne rodzaje risotto, które oferuje włoska kuchnia.