Przepis na tradycyjne polskie kluski śląskie z sosem

Kuchnia

Przygotuj pyszne, tradycyjne polskie kluski śląskie, idealne na obiad lub kolację. Podajemy sprawdzony przepis na ciasto oraz pomysł na sos, który idealnie będzie do komponować z kluskami.

I. Składniki na kluski śląskie
– 1 kg ziemniaków
– 200 g mąki pszennej
– 1 jajko
– sól
– cebula (opcjonalnie)

II. Jak przygotować ciasto na kluski śląskie?
1. Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Dokładnie odcedź zetrzymane ziemniaki.
3. Dodaj do ziemniaków mąkę oraz jajko.
4. Wszystko dokładnie wymieszaj i posól do smaku.
5. Jeśli chcesz nadać kluskom śląskim klasycznego smaku, możesz dodać do ciasta posiekaną cebulę.

III. Jak uformować kluski śląskie?
1. Rozgrzej wodę na dużym garnku.
2. Kiedy woda zaczyna się gotować, nabij łyżkę ciasta i uformuj kulki o średnicy około 3 cm.
3. Gotuj kluski na wrzątku przez około 3-4 minuty lub aż do momentu, gdy kluski wypłyną na powierzchnię.

IV. Jak przygotować sos do klusek śląskich?
Do klusek śląskich pasują mięsne sosy. Polecamy gotowanie mięsa w bulionie lub duszenie ugotowanego mięsa na patelni z dodatkiem zasmażki, cebuli i bulionu. Do mięsnego sosu pasować będą również sezonowe warzywa, takie jak suszone grzyby, marchew, brukselka lub pietruszka.

V. Podanie klusków śląskich
1. Odcedź kluski z wody i umieść na talerzu.
2. Polej kluski wcześniej przygotowanym sosem z mięsa i warzyw.
3. Posyp kluski śląskie posiekaną natką pietruszki, aby dodać im aromatu i koloru.

Uwaga: Kluski śląskie najlepiej smakują z mięsnymi sosami. Można również dołączyć warzywa do sosu, aby dodać mu smak i wartości odżywcze. Kluski śląskie to danie idealne na obiad lub kolację, które pozytywnie zaskoczą całą rodzinę. Smacznego!