Przepis na domową lasagnę z mięsem i warzywami

Kuchnia

Lasagna z mięsem i warzywami – jak ją przygotować krok po kroku

Lasagna to potrawa, która kojarzy się z włoską kuchnią i domowym wygodnym posiłkiem w gronie rodziny. Jednak wcale nie trzeba jechać do Włoch, żeby zjeść pyszną lasagnę, można ją przygotować samemu w domu. W poniższym artykule opiszemy krok po kroku, jak przygotować domową lasagnę z mięsem i warzywami.

Składniki:

– 12 plastrów makaronu lasagne
– 500 gram mielonego mięsa (np. wieprzowego lub wołowego)
– 2-3 ząbki czosnku
– 2 cebule
– 2 papryki
– 2 cukinie
– 1 łyżka oleju roślinnego
– 2 opakowania passaty pomidorowej
– pół łyżki suszonego oregano
– 1 łyżka suszonego tymianku
– sól i pieprz do smaku
– 500 gram sera ricotta lub twarożku
– 2 jajka
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka startego żółtego sera

1. Przygotowanie mięsa

Do głębokiej patelni lub rondla wlewamy olej roślinny, dodajemy posiekane na małe kawałki cebule i czosnek. Na złoty kolor podsmażamy mięso, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy suszone zioła.

1. Przygotowanie warzyw

Papryki i cukinie kroimy w drobną kostkę. Następnie wrzucamy do mięsa, mieszamy razem, smażymy kilka minut na złoty kolor. Wlewamy passatę pomidorową i dusimy jeszcze przez 15 minut, aż sos zgęstnieje.

1. Przygotowanie masy serowej

Ricottę lub twarożek rozprowadzamy z dwoma jajkami, mlekiem, solą i pieprzem.

1. Układanie lasagny

Na dnie formy wykładamy łopatkę z sosu mięsnego, następnie kładziemy pierwszą warstwę makaronu lasagne. Na makaronie kładziemy warstwę masy serowej, następnie sosu mięsnego i posypujemy startym żółtym serem. Tak układamy kolejne warstwy, aż do wykorzystania składników.

1. Pieczenie

Gotową lasagnę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Podsumowanie

Lasagna to potrawa, która może być idealnym rozwiązaniem na obiad dla całej rodziny. Najważniejsze to korzystanie z dobrych jakościowo składników, które są podstawą dania. Dzięki uporządkowaniu procesu przygotowywania lasagny, nie będziemy mieli problemów z końcowym efektem końcowym. Zapraszamy do spróbowania tego przepisu i cieszymy się, że dzięki niemu będziecie mogli cieszyć się pyszną domową lasagną!