Przepis na domową zupę pomidorową

Kuchnia

Nie można przecenić wspaniałych smaków, jakie niesie za sobą zupa pomidorowa, a wersja domowa tej popularnej potrawy to prawdziwa uczta dla podniebienia. W niniejszym artykule przedstawiamy przepis na pyszną i aromatyczną zupę pomidorową, której przygotowanie nie zajmie wiele czasu ani nie będzie wymagało specjalnych umiejętności kulinarnych.

Składniki:

– 1 kg pomidorów (można wykorzystać też pomidory z puszki)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 2-3 szklanki bulionu (najlepiej warzywnego)
– 2 łyżki pomidorowej koncentratu
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 1/2 szklanki śmietany kremówki

1. Przygotowanie składników

Pierwszym krokiem do zrobienia zupy pomidorowej jest przygotowanie składników. Pomidory należy umyć i wyciąć z nich gniazda nasienne, a następnie pokroić je na drobne kawałki. Cebulę oraz czosnek należy obrać i posiekać na mniejsze kawałki.

1. Smażenie cebuli i czosnku

W rondlu należy rozgrzać masło, a następnie dodać do niego posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć na średniej mocy przez około 3-4 minuty, do momentu aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru.

1. Dodanie pomidorów i bulionu

Do cebuli i czosnku w rondlu dodać pokrojone pomidory. Smażyć na niskiej mocy przez około 5-7 minut, do momentu aż pomidory zmiękną i zaczną puszczać sok. Następnie do rondla dodać bulion i pomidorowy koncentrat. Dodać również suszony tymianek, suszone oregano, sól oraz pieprz.

1. Gotowanie zupy

Doprowadzić zupę do wrzenia i gotować na niskiej mocy przez około 20-25 minut, aż pomidory będą zupełnie miękkie. Po tym czasie, całą zupę trzeba przelać przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek.

1. Dodanie śmietany

Do gotowej zupy należy dodać śmietanę kremówkę, którą dobrym pomysłem jest wcześniej podgrzać. Wymieszaj dokładnie całość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji zupy. Na końcu doprawić zupę do smaku solą oraz pieprzem.

Podsumowując, zupa pomidorowa to świetny wybór na letnie danie, ze względu na jej orzeźwiające właściwości. Przygotowanie tej potrawy z pewnością nie odstraszy żadnego początkującego kucharza, a po zakończeniu procesu gotowania, można spodziewać się pysznego i aromatycznego smaku.