Jak zrobić domowe placuszki z owocami

Kuchnia

Dawno nie miałaś ochoty na coś słodkiego? Przepyszne domowe placuszki z owocami to idealny wybór na nie tylko na podwieczorek, ale także na śniadanie, deser lub przekąskę. Wystarczy kilka składników i kilkadziesiąt minut, aby cieszyć się pysznymi placuszkami.

1. Podstawowe składniki
Przepis na placuszki z owocami nie jest skomplikowany. Do wykonania ciasta potrzebujemy:
– 2 szklanki mąki pszczelnej
– 2 jajka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki cukru
– szklanka mleka

1. Wybierz ulubione owoce
Owoce to dopełnienie idealne do domowych placuszków. Możemy je osłodzić miodem lub syropem klonowym. Wystarczy pokroić ulubione owoce na mniejsze kawałki i dodać do ciasta. Oto kilka propozycji:
– jabłka
– gruszki
– maliny
– truskawki
– borówki
– morele
– brzoskwinie
– kiwi

1. Jak wykonać ciasto
Do dużej miski wsypujemy mąkę pszczelną, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy dokładnie, a następnie delikatnie wbijamy jajka i wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy, do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie, dodajemy ulubione owoce i mieszamy wszystko razem.

1. Smażenie placuszków
Przygotowane ciasto nakładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Ważne, aby patelnia była dobrze rozgrzana, ale nie przesadzać z ilością oleju. Smażyć około 2-3 minuty z każdej strony.

1. Podawanie i dodatki
Domowe placuszki z owocami smakują najlepiej na ciepło. Podajemy na talerzu, posypane cukrem pudrem lub polane miodem lub syropem klonowym. Możemy na talerzu dodać ulubione owoce lub bitą śmietanę.

Wartościowy posiłek, który w kilka chwil możemy przygotować w domu. Domowe placuszki z owocami to pyszna przekąska dla całej rodziny.