Tradycyjne polskie naleśniki z serem i dżemem – najlepszy sposób na pyszne i pożywne śniadanie, które zaspokoi głód nawet największych łasuchów. To przepis, który zna i lubi każdy Polak, niezależnie od tego, czy jest to danie kuchni dworskiej, czy kuchni wiejskiej. Warto sprawdzić, jak przygotować to danie w domu, aby uzyskać najlepszy smak i aromat. W poniższym artykule podpowiadamy, jak wykonać tradycyjne polskie naleśniki z serem i dżemem.
Składniki
Do wykonania tradycyjnych polskich naleśników z serem i dżemem potrzebujemy:
Na naleśniki:
– 1 szklanka mleka
– 2 jajka
– 1 szklanka mąki pszennej
– ½ łyżeczki soli
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka masła
– olej do smażenia
Na farsz:
– 500 g sera białego (najlepiej twarogu, sernika lub wiejskiego)
– 1 jajko
– 3 łyżki cukru
– cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Na dżem:
– 1 szklanka mrożonych lub świeżych owoców (np. malin, jagód, truskawek)
– 3 łyżki cukru
– 1 łyżka soku z cytryny
Naleśniki
1. W dużej misce wymieszaj mleko, jajka, mąkę, sól, cukier i stopione masło, aby powstało jednolite ciasto.
2. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju na średnim ogniu.
3. Naleśników smażyć bez zbytniej ilości tłuszczu.
4. Naleśniki smażyć aż do zrumienienia z obu stron.
5. Wymieszać składniki farszu i posmarować serem każdy naleśnik.
Dżem
1. W garnku wymieszaj owoce, cukier i sok z cytryny.
2. Gotować na małym ogniu, aż owoce zmiękną i utworzy się jednolity dżem.
3. Ostudzić.
Podanie
1. Na każdym naleśniku rozsmarować farsz i dodać łyżkę dżemu.
2. Złożyć naleśniki w trójkąty.
3. Posypać cukrem pudrem.
Podsumowanie
Naleśniki z serem i dżemem to danie, które zawsze się sprawdza i cieszy swoim smakiem. Łatwe i szybkie do przygotowania, pozwala zaspokoić nawet największy apetyt. Podajemy je najlepiej z gorącą herbatą, kawą lub mlekiem. To proste i pyszne danie, które smakuje tak wspaniale, jak tradycja.