Jeśli chodzi o włoskie jedzenie, wszyscy mamy wspomnienia o pysznym sosie carbonara. Jest to jajowaty sos z boczku, sera i śmietany i jest to klasyczne danie dla włoskiego makaronu.
Ale nie każdy może zrobić pyszny sos carbonara, zwłaszcza jeśli nie jesteś ekspertem w gotowaniu. W tym poście nauczę Cię szybkiego i prostego sposobu na zrobienie smacznego sosu carbonara i będziesz mógł się nim cieszyć z wielkim uczuciem.
Składniki:
Bekon
Ser
Pieprz
Sól
Oliwa z oliwek
Ser rozdrobniony
Spaghetti
Czosnek
Pietruszka
Papryka
Pomidory
Cebula
Gałka muszkatołowa
Cayenne
Szałwia
Jak zrobić sos do spaghetti carbonara:
Weź patelnię i dodaj oliwę z oliwek, następnie podsmaż boczek i czosnek, aż będą lekko brązowe i chrupiące.
Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 2 minuty.
Dodaj pomidory i rozdrobniony ser i pozwól mu się gotować przez 1 do 2 minut.
Dodaj sól i pieprz i wymieszaj wszystko dobrze.
Teraz dodaj spaghetti i dobrze wymieszaj.
Przykryj patelnię pokrywką i pozwól jej gotować przez 8 do 10 minut.
Gdy się ugotuje, posyp gałką muszkatołową i cayenne i wymieszaj.
Wreszcie, podawaj na gorąco i ciesz się nim.
Wnioski:
Powyższe kroki sprawią, że staniesz się doskonałym mistrzem sosu carbonara i będziesz się nim cieszyć z wielkim uczuciem. Ten przepis jest doskonałym wyborem dla tych, którzy nie mają dużo czasu na gotowanie lub nie lubisz skomplikowanych przepisów.